Hoe was je een dekbedovertrek?

Cinderella's wastips

Een dekbedovertrek wassen, hoe doe je dat?

Er is niets fijner dan in bed te stappen onder een fris en gewassen dekbedovertrek. Maar wat is nou de beste manier om een dekbedovertrek te wassen? We kennen allemaal wel de bekende ”grootmoeder tips” waarin staat dat je dekbedovertrekken in azijn of bleekmiddel wast. Maar dit is nergens voor nodig! Hoe dan wel? Lees het hieronder.

 

Hoe was je een dekbedovertrek vóór en na gebruik?

We raden het aan om een nieuw dekbedovertrek altijd te wassen vóór gebruik op 60 graden. Was het dekbedovertrek de eerste keren apart en binnenstebuiten. Stop de wasmachine trommel niet te vol om er zeker van te zijn dat het dekbedovertrek er weer schoon uit komt zonder kreuk en wasstrepen, en dat bacteriën als huisstofmijt zijn gedood.

Het is gebruikelijk om bij voorkeur het kreukherstellend of fijnewasprogramma te kiezen, om het dekbedovertrek zo mooi mogelijk uit de wasmachine te halen. Gebruik daarbij een normale hoeveelheid wasmiddel of waspoeder om het dekbedovertrek de eerste keer te wassen. Door niet teveel wasmiddel te gebruiken voorkom je wasstrepen. Bij lichte overtrekken gebruik je een wasmiddel voor gekleurde was en bij donkere was een wasmiddel voor donkere was. Bleekmiddel, azijn of een nacht in koude water zetten is dus niet nodig!

 

Wat betekenen de symbolen op een waslabel van Cinderella?

Lees het waslabel altijd goed door wanneer je een nieuw dekbedovertrek wast. Het kan namelijk per dekbedovertrek verschillen hoe je deze moet verzorgen of wassen. De standaard dekbedovertrekken (in katoen of satijn-katoen) bevatten onderstaand waslabel. Velen van ons hebben veel vraagtekens bij het lezen van waslabels en om het gemakkelijk te maken hebben we de beschrijving van het waslabel erbij vermeld.

Hoe vaak was je een dekbedovertrek?

Om in een schoon bed te slapen, is het raadzaam een dekbedovertrek (of het hele beddengoed) één keer per week te wassen. In het dekbedovertrek (en lakens) zitten veel bacteriën, omdat er direct contact komt met je huid. Ook verlies je in je slaap ongeveer 1 liter vocht! Het is dus belangrijk om het bed minimaal één keer per week te verschonen.

 

Op hoeveel graden was je een dekbedovertrek?

Alle dekbedovertrekken kun je wassen op 60 graden of kouder. Toch adviseren we om eerst het waslabel goed door te lezen voordat je het dekbedovertrek in de wasmachine stopt! Het kan namelijk wel eens verschillen per materiaal. Bacteriën als huisstofmijt worden in ieder geval gedood wanneer je het dekbedovertrek op 60 graden wast.

 

Hoe behoud je de kleur van het dekbedovertrek na het wassen?

Wanneer je dekbedovertrekken en kussenslopen wast, draai je deze binnenstebuiten zodat de kleur van het bedtextiel behouden blijft en de kleuren niet vaal worden. Ook is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt voor de juiste kleuren. Op deze manier voorkom je slijtage aan de uitstraling of print.

 

Hoe kun je zuinig(er) en milieuvriendelijker wassen?

  • Was niet met een halfvolle trommel!
  • Gebruik niet teveel wasmiddel
  • Gebruik biologisch afbreekbare wasmiddelen
  • Waspoeders met het Europees Ecolabel garanderen dat ze zo weinig mogelijk watervervuiling en afval opleveren
  • Gebruik het kort wasprogramma of de energiebesparingsknop
  • Hang je was aan de lijn om het te drogen.

 

Cinderella dekbedovertrek Lamina powder/poederkleur Stijl je slaapkamer scandinavisch; Het naturel dekbedovertrek Lamina geeft dit gevoel een extra dimensie: een frisse en schone uitstraling om dat favoriete gevoel wat langer vast te houden. Een uniek patroon staat afgebeeld in poeder roze of lichtgrijs en het dekbedovertrek is double-face.

Bekijk de Cinderella Dekbedovertrek Collectie